Trigeminal Nevralji Tedavisi
Trigeminal nevralji tedavisi için günümüzde hem major cerrahi girişimler hem de daha konservatif yaklaşımlar mevcuttur. Trigeminal nevralji hastanın yüzünde aniden, şiddetli bir şekilde ortaya çıkan ağrı atakları olarak tanımlanabilir. Bu ağrı trigeminal sinirden köken alır. Ağrı çok şiddetli ve/veya çok sık (günde 20-25 kez dahi olabilir) görülebilir. Bazen diş fırçalama, yüz yıkama, yemek yeme esnasında bu ağrı kendini gösterebilir. Bu haliyle yaşam kalitesini bozan bir rahatsızlıktır ve tedavi edilmesi düşünülebilir. Trigeminal nevralji tedavisi cerrahi girişimi içerebileceği gibi daha konservatif, vücutta bir kesi yeri açmadan yapılan, yaklaşımları da içerebilir.
Trigeminal Nevralji Ameliyatı – Mikrovasküler Dekompresyon
Trigeminal nevralji tedavisi için en tatmin edici yaklaşımlardan biri cerrahidir. Özellikle sinir üzerinde bir damar basısı mevcutsa bu ameliyat düşünülür. Bu rahatsızlığın en önemli nedeni de zaten sinir üzerindeki damar basısıdır. Cerrahiyle ağrı hızlıca, yüksek oranda ve kalıcı olarak tedavi edilebilir. Trigeminal nevralji ameliyatı, genel anestezi altında kulağın arkasında açılan bir pencereden trigeminal sinire ulaşıp süngere benzetilebilecek bir maddeyle sinirin üzerindeki basının ortadan kaldırılmasını içerir. Sonuçları olumludur. Hastaların yaklaşık yüzde 90’ı ağrılarından kurtulur.
Trigeminal Nevralji için Konservatif Tedaviler
Trigeminal nevraljide kafatasını açmadan uygulanabilen daha konservatif tedaviler de mevcuttur. Bu yaklaşımlar dudağın hemen yanından, yanaktan ince bir katater ile girerek trigeminal sinire ulaşılmasını ve buradaki ağrı sinyallerinin ortadan kaldırılmasını içerir. Bunların yanı sıra stereotaktik radyocerrahi yani gamma knife uygulaması da elimizdeki bir diğer kesisiz tedavi seçeneğidir.
Balon Kompresyon
Trigeminal nevraljinin ameliyat dışı tedavileri içerisinde kliniğimizde uyguladığımız yöntem balon kompresyon prosedürüdür. Bu işlem yanaktan ince bir iğne (katater) ile trigeminal sinire ulaştıktan sonra bir balon yardımıyla sinirden çıkan ağrı sinyallerinin ortadan kaldırılmasını içerir. İşlem görüntüleme eşliğinde genel anestezi altında yapılır. Yapılan bilimsel çalışmalar ve klinik pratiğimiz bu balona “armut şeklinde” bir görüntü verildiğinde ağrının ortadan kalktığı yönündedir. Skopi cihazının sağladığı görüntüden yararlanarak balona bu şekli verdikten bir süre sonra, balon söndürülerek vücut dışına çıkarılır. Hastaların çok büyük bir bölümünde işlem sonrasında ağrı geçer.
Radyofrekans Rizotomi
İşlem, yanaktan ince bir radyofrekans iğnesi ile trigeminal sinire ulaştıktan sonra radyofrekans enerjisi ile ağrı sinyallerinin ortadan kaldırılmasını amaçlar. Uygulama esnasında hasta uyanık tutulur ve ağrı odağına müdahale ederek hastaya ağrısı olup olmadığı sorulur. İşleme bu doğrultuda yön verilir.
Gliserol Rizotomi
Yine ince bir katater ile trigeminal sinire ulaşılır buraya gliserol adı verilen bir madde enjekte edilir. Müdahale yaklaşık 45 dakikada tamamlanır.
Gamma Knife
Beyin cerrahisi tarafından kullanılmak için tasarlanan bir teknoloji olan Gamma Knife, sıklıkla beyin tümörleri, daha sonra ise beynin damarsal hastalıkları olan AVM ve kavernomlara yönelik uygulanır. Ancak cihazın fonksiyonel nöroşirürjide de kullanım alanı mevcuttur. Trigeminal nevraljinin tedavisinde de Gamma Knife’a başvurmak düşünülebilir. Cihazın kullanım prensibi aynıdır. Gamma ışınlarını nasıl tümöre ya da damar yumağına odaklıyorsak, trigeminal nevraljide de ağrının kaynağı olan trigeminal sinire ışınlar odaklanır. Sinirin beyin sapından çıktığı bölgeye ışın göndererek buradaki ağrı sinyalleri kesilir. Gamma Knife anında sonuç veren bir tedavi değildir, sonuç görmek için uygulamadan sonra bir süre beklemek gerekir. Bu nedenle tedavi sonrası hastanın ağrıları devam edebilir. Uygulamadan 4-6 hafta kadar sonra ağrılar azalır. Tamamen geçmesi için ise 8 aya kadar beklemek gerekebilir.