Omurilik Tümörü Nedir? Omurilik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi
  • 0

Omurilik Tümörü Nedir? Omurilik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik tümörü nedir? Kendini nasıl gösterir ve tedavisi nasıl yapılır? Omurilik, omurganın içinde yer alır. Uzunluğu yetişkin bir erkekte ortalama 45 cm kadında ise 43 cm’dir. Tümör, omuriliğin herhangi bir kısmında oluşabilir. Omuriliğin içinde ya da omuriliği kaplayan omurilik zarında görülebilir. Tümör omuriliğin kendisinden dolayı ortaya çıkabileceği gibi metastatik olarak da oluşabilir. Omurilik tümörlerinin toplumda görülme sıklığı 100 binde %2-10 arasındandır.

Omurilik Nedir?

Omurilik şüphesiz vücudumuzun en önemli parçalarından biridir. Bildiğimiz gibi omurga vücudumuzu ayakta tutan boyundan kuyruk sokumuna kadar devam eden kemikten bir yapıdır. Omurganın içinde omurilik zarı, omurilik zarının içinde de omuriliğin kendisi vardır.

Omurilik, bir sinir dokusudur ve çevresel sinir sisteminin yönetim merkezidir. Adeta vücudun her parçasının verdiği bütün sinyaller burada toplanır ve beyne iletilir. Örneğin; omurilik beyin ile kol, gövde ve bacaklar arasındaki koordinasyonu sağlar. Reflekslerimizi yönetir.

Omurilik Tümörü Nedir?

Omurilik tümörü, omurga tümörlerinden tamamen farklı bir şekilde sadece beyin cerrahı tarafından değerlendirilen ve tedavi edilen bir tümör türüdür. Omurilik tümörleri, omurilik zarından, omuriliği oluşturan sinirlerden ve zar ile omuriliğin arasındaki bölgedeki dokulardan dolayı oluşabilir. Ayrıca vücudun farklı bir bölgesinde oluşan tümör sonucu metastatik olarak da karşımıza çıkabilir.

Tümör bulunduğu bölgeye göre de üç sınıfa ayrılır:

  • Ekstradural (omurilik zarı dışında görülür)
  • İntradural ekstramedüller (omurilik zarı içinde ve sinirlerin dışında görülür)
  • İntradural intramedüller (omurilik zarı içinde ve sinirlerin içinde yapışık olarak görülür)

Bu tümörler iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Omurilik tümörlerinin genelde iyi huylu olmaya meyilli oldukları belirtilebilir ancak literatürde kötü huylu omurilik tümörleri de mevcuttur.

Omurilik Tümörü Belirtileri Nedir?

Omurilik boyundan kuyruk sokumuna dek uzanan bir yapıdır. Tümör omuriliğin hangi noktasındaysa belirtiler de o doğrultuda şekillenir. Örneğin, tümör bel bölgesinde oluştuysa bel, bacak ve ayakta uyuşukluk olabilir. Ancak tümör boyunda oluştuysa kendini boyun ağrısıyla gösterecektir. Omurilik, santral sinir sisteminin önemli bir parçası olduğu için dengede durmada zorluk, aşırı ısı hassasiyeti, reflekslerin güçsüzleşmesi gibi bazı ortak belirtiler söz konusu olabilmektedir.

Omurilik tümörü hastalarında sık karşılaştığımız belirtiler şu şekildedir:

  • Geçmeyen, geceleri artan, istirahata yanıt vermeyen sırt ağrıları
  • Sırt, boyun, karın bölgesinde şiddetli, geçmeyen, ağrı kesicilere cevap vermeyen ağrı
  • Göğüs, kol, bacak ve ayak bölgelerinde uyuşukluk hissi
  • Vücudun genelinde olmakla birlikte özellikle kol ve bacaklarda kas zayıflığı, güçsüzlük
  • Bağırsak hareketlerinin değişiklik göstermesi
  • Dengede durmada ve yürümekte zorlanma
  • Isıya karşı aşırı hassasiyet
  • Tümörün omurgaya baskı yapması sonucu skolyoz gibi iskelet bozuklukları (özellikle çocuk hastalarda)

Not: Omurilik tümörünün tanısında MR görüntülemesine başvurulur. MR taraması sonrası kimi durumlarda beyin cerrahı bilgisayarlı tomografi de isteyebilir. Metastaz görüntülemesi için ise PET-CT’ye başvurulabilir.

Neden Oluşur?

Omurilik tümörü oluşumundaki nedenler tam olarak bilinemiyor. Diğer birçok kanser vakasında belirttiğimiz genetik faktörler, kimyasal maddelere ve radyasyona maruz kalma omurilik tümörü oluşumuna da etki edebiliyor. Ayrıca bazı araştırmalar von Hippel Lindau ve nörofibromatozis tip 2 hastalıklarının omurilik tümörü oluşumunda bir neden olabileceğini belirtiyor. Omurilik tümörünün bir diğer önemli nedeni ise farklı organlarda görülen tümörlerin metastaz yaparak omuriliğe ulaşması oluyor.

Omurilik Tümörü Tedavisi

Omurilik tümörünün tedavisi cerrahidir. Ameliyat mikrocerrahi tekniği ile gerçekleştirilir. Omurilik tümörlerinin önemli bir kısmı iyi huylu olduğu için çoğu vakada tümör tamamen çıkarılabilir ve hasta sağlığına kavuşabilir. Kötü huylu tümörlerde ise vaka bazlı olarak cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi seçenekleri değerlendirilir. Bunlardan biri veya birkaçı uygulanır.

Tümörün omurilik içindeki konumuna göre de ameliyat şekillenir. Omurilik zarında yerleşmiş tümörler genellikle iyi huyludur ve mikrocerrahi ile tamamen vücut dışına çıkarılabilir. Ancak omuriliğin tam içine yerleşmiş, sinir dokularına yapışmış tümörler biraz daha kritiktir. Ameliyat esnasında sağlam sinir dokularına müdahale etmemek oldukça önemlidir. Nöromonitörizasyon ve Nöronavigasyon adı verilen sağlık teknolojilerinin yardımıyla bu tür tümörlerin ameliyatı gerçekleştirilir.

Bazı omurilik tümörlerine ışın tedavisi (radyoterapi) uygulanabilir. Cyberknife teknolojisine başvurulur. Cerrahi sonrasında bu yönteme başvurulabileceği gibi, genel sağlık durumu riskli olan hastalarda tek başına da radyoterapi kullanılabilir.

Omurilik tümörü tedavisinde kemoterapiye de başvurulabilir. Tümörün konumuna, türüne ve yayılım durumuna göre hastaya kemoterapi verilir. Vaka bazlı olarak cerrahiden veya radyoterapiden sonra uygulanabileceği gibi tedavinin ilk adımı olarak da planlanabilir.

Her kanser türünde olduğu gibi omurilik tümöründe de erken tanı oldukça mühimdir. Böylece, tümör omurilik sinirlerine ve omurgaya zarar vermeden cerrahi yöntemle vücut dışına çıkarılabilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *