Boyun Fıtığında Disk Protezi
Boyun fıtıkları hastanın yaşam kalitesini ciddi manada düşürür. Boyun fıtığı ameliyatı ile varsa omurilik veya siniri basısını ortadan kaldırılmak, hastanın ağrısını azaltmak, omurga hareketliliğini artırmak amaçlanır. Omuriliğin bası yapan bir fıtık nedeniyle kalıcı bir zarar görüp de hastanın yürümesinin sekteye uğramasına ya da uzuv hareketlerinde bir engellik durumunun gündeme gelmesine izin verilmez. Ameliyat bu amaçla yapılır. Boyun fıtığı ameliyatında hastanın hareketliliği de iyileştirilmeye çalışılır. Ameliyat ile hastanın omurgasının mümkün olduğunca rahat hareket etmesi amaçlanır. Cerrahiye ihtiyaç duyan boyun fıtığı olgularında, bu hedeflerle hastaya en yüksek faydayı sağlayacak farklı ameliyatlar geliştirilmiştir. Bunlardan biri de boyun fıtığında disk protezi kullanımıdır. Disk protezi ameliyatı, temelde iki omur arasındaki fıtıklaşmış diskin çıkarılıp yerine yeni bir diskin yerleştirilmesini içerir. Bu yaklaşım ile boynun hareket kabiliyeti korunabilir. Bu yeni disk, vücudun kabul edeceği, metal, plastik, seramik, titanyum gibi maddeleri kullanarak üretilir. Disk protezleri boyun fıtığında daha yoğun olarak kullanılmakla birlikte uygun vakalarda bel fıtığı tedavilerinde de tercih edilebiliyor.
Boyuna Fıtığında Disk Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat genel anestezi altında fıtık bölgesinde açılan bir kesiden ameliyat mikroskobu ve cerrahi enstrümanlar ile fıtıklaşmış disk dokusuna ulaşılarak yapılır. İlk olarak fıtıklaşmış disk iki omur arasından tamamen çıkarılır. Omurilik kanalı içinde fıtıklaşmış doku parçaları kalmışsa bunlar temizlenir. Kemikleşmiş dokular da çıkarılır. Omurların konumu doğal vaziyetinde tutularak iki omur arasına disk protezi yerleştirilir. Ameliyat genellikle 90 dakika içinde tamamlanır. Hastanede 1-2 günlük yatışın ardından hasta taburcu edilir. Ardından yaklaşık iki hafta da evde istirahat önerilir. Bu dönemde kısa süreliğine boyunluk takmak da gerekebilir. Ancak özellikle füzyon cerrahisiyle kıyaslandığında bu süre çok kısa olur. Bu yeni disk, zaman içinde omurlar ile kaliteli bir şekilde birleşir, omurganın mukavemeti yeniden oluşur. Daha sonrada bu disk vücuttan çıkarılmaz. Hastanın omurgasında fıtıklaşmış diskin yerini almış yeni bir disk olarak hayatına devam eder. Ameliyat sonrası süreçte hastaya bir rehabilitasyon programı da başlanabilir.
Boyun Fıtığında Disk Protezlerinin Sunduğu Avantajlar
Disk protezleri boyun fıtığına yönelik yapılan cerrahi işlemler içinde en güncel uygulamalardan biridir ve çeşitli avantajlara da sahiptir. Bunlar nelerdir?
- Omurlara metal çubuk ve vidalar takılmayacağı yani füzyon yapılmayacağı için boyun omurgasının hareketliliği daha iyi korunabilir.
- Fıtıklaşmış diske komşu disklerde ortaya çıkabilecek dejenerasyonun riski de bu yaklaşımla azalır.
- Uzun süre boyunluk kullanımına gerek yoktur. Hasta kısa süre içinde günlük yaşamına, aktivitelerine geri dönebilir.
Sonuç
Boyun fıtığında hastanın ameliyata ihtiyacı olup olmadığı iyice değerlendirilmelidir. Zira en iyi sonucu elde etmek için doğru hasta seçimi çok kritiktir. Ameliyat kararı verildikten sonra ise uygun cerrahi yaklaşım değerlendirilir. Kimi hastalarda diski tamamen değil sadece fıtıklaşmış kısmı çıkarmak tercih edilirken kimi hastalarda füzyon kimi hastalarda ise disk protezi düşünülebilir. Boyun fıtıklarında her hastanın tedavi planı kişiye özgü olarak planlanır.