• 0

Beyin Tümörü Görmeyi Etkiler mi?

Evet, beyin tümörü görmeyi etkileyebilir. Beyinde oluşmuş bir tümör kişinin görme becerisini sekteye uğratabilir. Beynin farklı farklı lokasyonları vardır ve her bir bölüm birbirinden değerli fonksiyonları yönetir. Beynin arka kısmında bulunan oksipital lob da görme işlevini yerine getirmekten sorumludur. Okspital lob göze gelen görüntüleri işleyip görmenin mümkün olmasını sağlar. Beynin tüm doku ve bölümleri gibi burada da tümör gelişebilir. Tüm beyin tümörlerinin yaklaşık yüzde 3’ü bu bölgede gelişir. Bu bölgede gelişen tümörler görme siniri üzerinde bası yapar ve kişide görme ile ilişkili sorunlara yol açabilir. Buna ek olarak beynin göze yakın olan bölümlerinde oluşan tümörler de görme problemlerine neden olabilir. 

Beyin Tümörleri Görmeyi Nasıl Etkiler?

Beyin tümörü görmeyi çeşitli şekillerde etkileyebilir. Kişide, bulanık görme, çift görme, göz hareketlerinde anomali, ışığa hassasiyet ve farklı boyutlarda görme kayıpları oluşabilir.  Bu semptomların şiddeti zaman içinde artabilir. Gözde kör noktalar oluşabilir. Tümörün büyümesiyle birlikte yarattığı bası da artar. Nihayetinde ciddi görme kayıpları söz konusu olabilir.

Tüm bu semptomların temel nedeni de tümörün oksipital lob üzerine yaptığı basıdır. Ancak sadece oksipital lobda değil, oksipital lobun çevresinde oluşup buraya bası yapan tümörlerde de bu tip semptomlarla karşılaşılabilir. Bunlara ek olarak bir tümörün beyin köküne ve optik sinirlere bası yaptığı olgularda da görme kusurları gündeme gelebilir.

Hangi Beyin Tümörleri Görmeyi Etkiler? Tedavileri Nasıl Yapılır?

Beyinde oluşan birçok farklı tümör tipi vardır. Bunlardan görme becerisini etkileyebilenler arasında sıklıkla şunlar yer alır;

  • Menenjiom: En sık görülen beyin tümörlerindendir. Genellikle iyi huyludur, beynin birçok farklı bölgesinde görülebilir. Bu tümörler genellikle sağlıklı beyin dokusuyla iç içe geçmez ve beyinle arasında belirgin bir ayrım vardır. Bu da cerrahi ile çıkarılabilmelerini mümkün kılar. Çok geç kalınmadıysa, görme sinirlerinde kalıcı bir hasar oluşmadıysa, tümörün yarattığı bası ortadan kaldırıldığında kişinin şikayetleri ortadan kalkabilir.
  • Gliomlar: Optik sinire bası yapabilirler. Kötü huylu olmaya meyil edebilen tümörlerdir. Bazen tümör optik sinir hattı boyunca büyüyebilir. Görme ile ilişkili ciddi semptomlara yol açabilir. Bu tip tümörlerde cerrahiye ek tedavi modalitelerine de ihtiyaç duyulabilir.
  • Kraniyofaringioma: İlk olarak görme ile ilgili şikayetlerle kendini gösterebilir. Bu nedenle hastalar ilk aşamada sıklıkla göz hekimine de başvurabilirler. Çocuk beyin tümörleri arasında da yaygın görülen bir tümör tipidir. Tedavisinde cerrahi altın standarttır. Gerekli olgularda cerrahi sonrası radyoterapi de uygulanabilir.

Sonuç olarak beyin tümörleri görme bozukluklarına yol açabilir. Cerrahi ile hastaların şikayetleri geçebilir, hasta tümöründen kurtulabilir. Bazı olgularda tümör tamamen çıkarılabilirken bazı olgularda görme sinirine zarar vermemek için tümörün bir kısmı içeride bırakılabilir. Buraya radyocerrahi ya da radyoterapi uygulamak düşünülebilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *