Beyin Tümörü Ameliyatı
Beyin tümörü ameliyatı genel anestezi altında ameliyathane ortamında hastanın kafatasında ufak bir pencere açarak tümöre ulaşılması ve çıkarılmasını içerir. Beyin tümörü tedavisinde ilk düşünülen, öncelenen yaklaşım cerrahidir. Zira, beyindeki tümörü tamamen ya da mümkün olduğunca vücut dışına çıkarmak hastanın yaşam beklentisini en üst seviyeye çıkarır. Cerrahiden sonra uygulanabilecek diğer tedavilerin de sonucuna olumlu katkıda bulunur. Bazı beyin tümörleri ameliyatla tamamen çıkarılabilir. Bunlar daha çok sağlıklı beyin dokusuyla arasında belirgin bir yüzey bulunan tümörlerdir. Ancak beyin tümörü ve beynin kendi sağlık dokusu iç içe geçmiş ise, yakın temas halinde ise burada ihtiyatlı davranmak ve içeride bir miktar tümör bırakıp sonrasında radyoterapi düşünmek de gerekebilir. Hangi tedavinin tercih edileceğine tümörün karakteristik özelliklerine göre karar verilir.
Beyin Tümörü Ameliyatında Nöromonitorizasyon ve Nöronavigasyon Kullanımı
Bir beyin tümörü ameliyatına başarılı demek için iki bileşen vardır. İlki tamamen ya da mümkün olduğunca fazla tümör rezeksiyonu yapmak. İkincisi de hastada herhangi bir fonksiyonel deformiteye yol açmamak. Bu iki amaca yardımcı olan iki de teknolojimiz vardır; nöromonitorizasyon ve nöronavigasyon.
- Nöromonitorizasyon, ameliyat esnasında hastanın sinir dokularına bir hasar verilmemesine yardımcı olur. Cihaz, cerrahı sinir dokulara yaklaştığı anda verdiği sinyallerle uyarır. Ayrıca hastanın tüm sinirsel aktivitesini ameliyat boyunca kaydededer.
- Nöronavigasyon, aslında Google maps gibi çalışan bir teknolojidir. Beyin tümörüne ulaşmanın en doğru yolunu cerrahi ekibe sunar.
İntraoperatif Görüntüleme
Beyin tümörü tedavisinde ameliyat esnasında kullanılan teknolojilerden biri de intraoperatif görüntülemelerdir. Yani, ameliyatı bitirmeden hastayı ameliyathaneden çıkarmadan beyin taraması yapmak… Örneğin, sağlıklı beyin dokusuyla iç içe geçmiş bir beyin tümörünü temizlerken ameliyatın bir noktasında intraoperatif görüntülemeye başvurulabilir. Tümör yeterince temizlenmiş mi, sağlıklı dokuya müdahale etmeden biraz daha fazla tümör çıkarılabilir mi diye intraoperatif görüntülemelere başvurulabilir. Bu intraoperatif görüntüleme cihazı MR, BT ya da USG olabilir.
Endoskopik Beyin Tümörü Ameliyatı
Beyin tümörü ameliyatları uzun yıllardır ameliyat mikroskobu ile yapılmaktadır. Bugün de ameliyatlarımızın büyük bir bölümünü yine mikroskop ile yapıyoruz. Bunun yanı sıra tıbbın birçok alanında geniş kullanım alanı bulan endoskobu da beyin cerrahisi pratiğimizde kullanıyoruz. Endoskopun getirdiği en önemli avantajlar, kafatasında daha küçük bir kesi yeri açılması, daha az kanama riski ve daha hızlı taburculuk olarak sıralanabilir. Günümüzde beyin tümörlerinde endoskopik cerrahiyi en sık hipofiz tümörlerinin tedavisinde kullanıyoruz.
Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası
Hastanın örneğin menenjiom gibi iyi huylu bir beyin tümörü varsa, çoğu zaman cerrahi ile tümör tamamen çıkarılarak tedavi başarıyla tamamlanmış olur, hasta tümöründen kurtulur. Ancak bazı beyin tümörlerinde özellikle kötü huylu olanlarda cerrahiden sonra radyoterapi ve/veya kemoterapiye başvurmak gerekir. Bu tip tümörlerde amaç cerrahiyle mümkün olduğunca fazla tümör çıkarıp sonrasında tümörün olduğu bölgeye radyoterapi vererek tümörü mümkünse yok etmek ve nüks riskini azaltmaktır.