• 0

Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel fıtığı, omurgayı oluşturan omurlar, diskler ve omurganın içinde bulunan omuriliği ilgilendirebilen dejeneratif bir omurga hastalığıdır. Temelde omurların arasında bulunan disk yapısının aşınıp fıtıklaşması ve bunun sonucu olarak bazen de omurilik üzerinde bası oluşmasını içerir. Bel fıtığı ameliyatı ile birlikte bel fıtığı olgularında üç temel tedavi yaklaşımı vardır.

  • Hasta takip edilebilir, kilo vermesi, ağır kaldırmaması, yürüyüş yapması tavsiye edilir. Özellikle omuriliğe bir bası söz konusu değilse ve hastanın da ciddi semptomları yoksa ilk aşamada cerrahi yerine takip düşünülür.  Hasta kilo verebilmiş ve iyilik halinde de gelişme olmuş ise bu şekilde takip sürdürülür. Aksi halde ameliyat ya da semptomları dindirebilecek enjeksiyon uygulamaları gündeme gelir.
  • Enjeksiyon uygulaması yapılabilir. Hastanın semptomları artmış ve yine bir sinir basısı söz konusu değil ise halk arasında ameliyatsız bel fıtığı tedavisi olarak bilinen yöntem uygulanabilir. Burada görüntüleme eşliğinde fıtığın olduğu bölgeye enjeksiyon yapılır ve semptomların hafifletilmesi amaçlanır.
  • Bel fıtığı ameliyatı bel fıtığı hastalarında uygulanabilecek nihai tedavi seçeneğidir. Belirgin sinir basısı olan hastalarda mutlaka ameliyat değerlendirilir. Bununla birlikte sinir basısı olmasa da semptomları şiddetli hale gelmiş ve yürümede dahi sorun yaşayabilen bir hasta grubu olabilir. Bu hastalarda da ameliyat düşünülebilir.

Neden Yapılır?

Hastaya bel fıtığı tanısı konmuş ise, yani iki omur arasındaki disk dokusu yıpranmış, mukavemetini kaybetmiş ve hastanın yaşam kalitesini düşürüyorsa bel fıtığı ameliyatı düşünülebilir. Fıtıklaşmış disk omuriliğe bası yapıyor olabilir. Bu durumdaki hastaların büyük bir bölümünün ameliyat edilmesi gerekir. Fıtıklaşmış ancak bir sinir basısı olmayan olgularda da hastanın ciddi şikayetleri var ise yine ameliyat düşünülebilir. Her hastanın hikayesinin ayrı olduğu ve her hastanın kendi özel durumuna göre tedavi planının belirlenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bel fıtığı ameliyatı, genel anestezi altında ameliyathane ortamında yapılır. Omurganın tamamında değil yalnızca fıtık olan segmentte bir kesi yeri açılır ve ameliyat yapılır. Ameliyat, mikroskop veya endoskop ile yapılabilir. Fıtıklaşmış disk dokusu cerrahi enstrümanlar ile vücut dışına çıkarılır, sinir üzerindeki bası kaldırılır. Bazı olgularda ise iki omur arasındaki diski tamamen çıkarmak ve yerine yeni metal bir disk koymak gerekebilir. Bu durumda iki omuru kapsayacak şekilde füzyon da yapmak gerekir. Yani metal çubuk ve vidalar ile iki omur birbirine tutturulur, kaynaştırılır. Burada amaç omurganın mukavemetini yeniden sağlamaktır.

Kimlere Yapılır?

Bel fıtığı tanısı almış, sinir basısı olan, ciddi semptomları mevcut, diğer tıbbi uygulamalardan (enjeksiyon, fizik tedavi vd.) bir fayda görmemiş, genel sağlık durumu iyi olan, ameliyattan fayda göreceği düşünülen her hasta için ameliyat düşünülebilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *