Omurga Kırığı Ameliyatı
Omurga kırığının ne şekilde tedavi edileceğine hastada omurilik yaralanması olup olmamasına göre karar verilir. Bunun tespiti de MR görüntülemesiyle yapılır. Omurga kırığı sonucu hastanın omuriliğinde bir hasar varsa (omurilik bası altında kalabilir ya da omurilik içine girmiş bir kemik parçası olabilir) bu durum omurga kırığı ameliyatı (dekompresyon) ile ortadan kaldırılır. Omuriliğe zarar veren her türlü bileşen dekompresyon yöntemiyle ortadan kaldırılır. Omurganın ön tarafında çökme kırığı olan hastalarda böyle bir yaralanma genellikle görülmez. Kemikleri birbirine bağlayan bağlarda da bir yırtılma oluşmaz. Böyle hastalar yatak istirahati ve korse ile 8-16 hafta arasında eski hareketliliklerine dönebilirler. Ayrıca bu dönemde ağrı kesici ve kas gevşeticilerden de fayda görürler.
Bazı hastalarda omurganın bütünlüğü bozmuş bir kırık vardır ve omurgaya tekrar mukavemetini kazandırmak gerekir. Omurga kırığı ameliyatı değerlendirilir. Bunun için metal-titanyum enstrümanlara başvurulur. Kırılan omurun çevresindeki sağlam omurlardan destek alarak omurga tekrar bir bütün hale getirilir. Burada uygulanan işlemin adı füzyondur. Füzyon kelime anlamı olarak kaynaşma, birleşme anlamına gelir. Füzyonun yani kaynaştırmanın tamamlanması birkaç ayı bulabilir. Böyle olguların bazıları patlama kırıkları veya kırıklı çıkıklar şeklinde olabilir. Omurilik bası altında olabilir. Bu durumda dekompresyon işlemiyle omuriliğin üzerindeki bası ortadan kaldırılır.
Bazı hastalarda omurga kırığı ameliyatsız tedavi edilebilir. Özellikle erken saptanan çökme kırıklarında omurganın arka bağ dokularında bir sorun yoksa ve omurganın ön yüzeyindeki hasar ağır değilse vertebroplasti ve/veya kifoplasti yöntemlerine başvurulabilir. Bu işlemlerde kırılan omura görüntüleme eşliğinde bir iğne yerleştirilir ve kemik çimentosu denilen madde enjekte edilir. Böylece çökmüş omur yeniden eski haline getirilir. Kifoplasti, çökmüş omurun bir balon yardımıyla düzeltilmesi, vertebroplasti ise bu kırığın içine kemik çimentosu enjekte edilmesini içerir.
Omurga Kırığı Ameliyatı Sonrası İyileşme
Uygulanan tedavinin çeşidine göre hastanın iyileşme süresi de değişir. Örneğin vertebroplasti veya kifoplasti hastalar için oldukça konforlu tedavilerdir. Hastaya bir korse takılır ve işlemden 4 saat kadar sonra kaldırılarak, yürütülür. Genellikle de 1 gün sonra taburculukları yapılır. Gündelik yaşama oldukça hızlı bir dönüş söz konusudur.
Öte yandan füzyon ve/veya dekompresyon yöntemi ile tedavi edilmesi gereken hastaların 2-4 gün hastanede kalması gerekir. Bu hastalar da ameliyattan bir gün sonra korseyle ayağa kaldırılır. Taburcu olmadan hastanın röntgeni çekilir ve taburculuğu planlanır. Füzyonun kaynaması için hastanın bir süre evinde istirahat etmesi gerekir. Bu süre genellikle 2-3 hafta kadar olur. Ardından kısa yürüyüşler önerilir. Hastanın kademe kademe hareketliliği artırılır. Hekimin yönlendirmesiyle hasta araç kullanmaya, hafif egzersizler yapmaya başlayabilir. Bu sürede korse takmaya riayet edilmelidir. Korse ile muhtemel bel ağrıları büyük oranda hafifletilir. Omurga ameliyatı sonrası hasta günlük yaşamına 1 ay içinde dönebilir ancak hiçbir kısıtlama olmadan dönebilmesi için 4 ay kadar geçmesi gerekir.