Omurga Ameliyatları Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sırt veya bel omurga hastalığı ameliyatı sonrası hasta ve ailesi için yeni bir yaşam tarzı başlamış olur. Bu yeni yaşam tarzında kuşkusuz hastanın ameliyat öncesi durumu ve omurilik hasarının ne kadar olduğu oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası yeni yaşam tarzında hasta yaşı, kemik kalitesi, omuriliğe olan basının kaldırılıp kaldırılmadığı ve ek tedavi (fizik tedavi ve rehabilitasyon) gerekli olup olmadığı başlıca etkenlerdir. Bütün bu etkenler öncelikle hekim ve hasta (bazı durumlarda hasta yakınları da) birlikte değerlendirmeli, gerekiyorsa psikolojik destekle de görüşme yapılabilir. Peki, ameliyattan sonraki ilk 1 ayda nelere dikkat etmeliyim?
Omurga Ameliyatları Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle belirtmeliyiz ki her hastalık için bu süreçler değişebilir ancak genel kabul olarak dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:
- 1. hafta: Yatak istirahati devam eder. Beslenme ve tuvalet ihtiyaçlarından sonra tekrar yatak istirahatine devam edilmelidir. Fazla ayakta durmamak ve oturmamak faydalı olacaktır. Ayrıca yataktan kalkarken ve tekrar yatarken hekiminizin size gösterdiği gibi hareket etmelisiniz.
- 1 ve 3. hafta arası: İlk haftadan itibaren ev içinde yürüyüşler yapılabilir.
- 3.hafta itibariyle: Evden çıkıp kısa süreli yürüyüşler yapabilirsiniz. Önerilen hastalarda fizik tedaviye başlanabilir.
- Ameliyattan sonra başın öne eğik çalışmaktan, ağır kaldırmaktan, örgü ve elişi yapmaktan, yüksek yastıktan yatmaktan kaçınmalısınız. Bu pozisyonlar omurga yapısını bozabilir.
- Ameliyat öncesi şikayetlerin tekrarlamaması için otururken kalça ve dizin 90 derece olacak şekildeki sandalye kullanımına, bilgisayar ve tv ekranının göz hizasında olmasına dikkat edilmelidir.
- Ağır eşyalar bir süre taşınmamalıdır. Bir ağırlık kaldırılması gerekiyorsa mümkün olduğunca vücuda yakınlaştırılarak taşınmalıdır.
- Eşya/ağırlık kaldırma işini belinizle değil bacak ve uyluktaki büyük kasları kullanarak yapmalısınız.
- Ani yapılan sert ve ters hareketler bel / bacaklarda spazmlara yol açabileceği için sakınılmalıdır.
- Yukarıdan saydıklarımızın dışında hareketsiz yaşam, daha çok oturarak çalışmak, fazla kilo, bilinçsiz spor yapmak, yanlış duruş alışkanlığı, sigara ve alkol kullanmak, ısınmadan spor yapmaya başlamak omurga ameliyatı olmuş her hastaya risk oluşturabilecek durumlardır.
- Mutfakta çalışırken yukarıya uzanmak yerine mutfak gereçlerini omuz ve bel arasında bir yüksekliğe koymayı tercih edin. Belinizden aşağıda bir şey almak gerektiğinde ise dizinizi yere koyup eğilin. Tekrar ayağa kalkarken tezgahtan/masadan destek alın.
- Bulaşık makinesini doldururken direkt belinizden eğilmeyin, dizinizi bükerek makineye ulaşın.
- Çocuk/bebek bakımında ani hareketlerle çocuğunuzu kaldırmayın. Çocuğunuzu uzun süre tek kalça üzerinde taşımayın.
- Omurga cerrahisi sonra yatış biçiminiz ve başınızın konumu oldukça önemli. Yatarken alçak yastık kullanılmalı; yatarken boyun, omuzlar ve kalça aynı düzlemde bulunmalıdır. Yatarken dizler arasına küçük bir yastık koymak rahatlatabilir. Yatağa yatarken ve kalkarken bir anda hareket etmemeye çalışın. Hastalarımıza verilen korseleri yatarken kullanmanıza gerek yoktur.
- Oturmak için alçak, yumuşak kanepeler/sandalyeler tercih edilmemelidir.
- İş ve ev işlerine başlayacağınız en uygun zamanı hekiminiz söyleyecektir. İşinize başladığınızda da kendinizi yormamaya özen göstermelisiniz.