Menenjiom Tedavisinde Gamma Knife
Menenjiom tedavisinde Gamma Knife sık kullanılır. Gamma Knife’ın en sık kullanıldığı beyin tümörü tiplerinden biridir. Menenjiom beyin zarından kaynaklanan, genellikle yavaş büyüyen, iyi huylu bir tümördür. Bu nedenle bazı hastalarda menenjiomun sadece takibi önerilir. Hasta yaşlıysa ya da genel sağlık durumu ameliyat için uygun değilse takip düşünülebilir. Ancak hastaların büyük bir bölümünde tedavi cerrahidir. Bazı hastalarda ise tümörün Gamma Knife ile tedavi edilmesi düşünülebilir. Menenjiom iyi huylu bir beyin tümörü de olsa büyüyüp beyindeki farklı sinirler ve damarlar üzerinde baskı yaratabilir, çeşitli fonskiyonel sorunlara yol açabilir. Bu durumda menenjiom mutlaka tedavi edilmelidir. Boyutundan bağımsız olarak beyinde tehlikeli bir lokasyonda yerleşmiş menenjiomlarda da müdahaleye ihtiyaç duyulur.
Menenjiom Tedavisi
Günümüzde menenjiom tedavisinde altın standart cerrahidir. Tümörü olduğu yerden tamamen çıkarmak birçok hasta için en iyi sonucu verecektir. Cerrahi ile hasta herhangi bir başka müdahaleye gereksinim duymaksızın tümöründen kurtulur ve yaşamına sağlıkla devam eder. Ancak bazı menenjiomların beyinde yerleştiği konum riskli olabilir ve bu bölgeye cerrahi bir girişim yapmak uygun görünmeyebilir. Bu durumda Gamma Knife tedavisi değerlendirilir.
Menenjiom Tedavisinde Gamma Knife
Menenjiom tedavisinde Gamma Knife birçok farklı durumda düşünülebilir:
- Tümöre cerrahi yolla müdahale edilmesi risklidir. Bu nedenle dışarıdan ışın tedavisiyle tümörün tedavi edilmesi daha güvenlidir.
- Hasta ameliyat edilmiş ve menenjiomu çıkarılmıştır. Ancak bir süre sonra (5 yıl içindeki nüks oranı yüzde 5’tir) tümör tekrar etmiştir. Bu durumda da tümör henüz küçükken Gamma Knife ile tedavi düşünülebilir.
- Tümör beyinde bazı sinirlere ve damarlara yapışık olabilir, bu durumda tümör cerrahi ile tamamen çıkarılamaz. Bu durumda tümör mümkün olduğunca çıkarılır ancak hastaya bir zarar vermemek için bir kısmı içeride bırakılır. Bu içeride kalan tümöre cerrahi sonrası Gamma Knife yapılır. Bu önemlidir. Zira bu tip olgularda içeride bırakılan tümöre ışın verilmezse tümörün yeniden büyüme ihtimali yüzde 30’dur. Işın tedavisiyle tümörün büyüme riski en aza indirilmiş olur. Bu tür uygulamalara örnek tümörün göz sinirine bası yaptığı olgulardır. Bu durumda tümör Gamma Knife için riskli bir lokasyondadır. Zira göz siniri gibi hassas dokular ışından olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle ilk önce cerrahi ile sinir üzerindeki bası kaldırılıp, mümkün olduğunca tümör çıkarılıp, sonrasında kalan tümöre Gamma Knife düşünülür. Aynı durum beyin sapına bası yapan menenjiomlar için de geçerlidir.
Menenjiom tedavisinde Gamma Knife kullanımı ile tümörü tamamen ortadan kaldırmak amaçlanmaz. Tümörü kontrol altında tutmak yani büyümesini engellemek, mümkünse de küçültmek buradaki asıl amaçtır.