Beyin Tümörü Ameliyatı Görseli
  • 0

Köşe Tümörü Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Köşe tümörü beyinde beyincik ve beyin sapının birleştiği bölgede konumlanır. Beyindeki bu bölgeye köşe denir. Bu bölgede ortaya çıkan tümörler de bu nedenle köşe tümörü olarak tarif edilir. Beyin tümörlerin yüzde 6 ila 8’ini köşe tümörleri oluşturur. Bu bölgede görülen tümörlerin çok büyük bir kısmını vestibüler schwannomalar oluşturur. Bu tümör sekizinci kafa sinirinin, işitme ve dengeden sorumlu vestibular sinirin kılıfını köken alarak ortaya çıkar.  Köşe tümörlerinin yüzde 80 ila 90’ı vestibüler schwannomadır. Köşe tümörlerinin yüzde 5 ila 10’luk bir bölümünü menenjiomlar oluşturur. Nadir de olsa ependimomlar ile de karşılaşılabilir. Bu bölgede oluşan lezyonlar her zaman tümör olmaz. Bazı sınırlı olgularda köşe epidermoid kistleri ve köşe araknoid kistleri de izlenebilir. Köşe tümörleri neredeyse her zaman iyi huyludur ve yaklaşık yarısı yavaş da olsa büyüme eğilimindedir. Bu büyüme yıllık 1-2 mm ile sınırlıdır. Büyüme hızı genellikle sabittir. Ancak bu köşe tümörlerinin hayati risk taşımadığı anlamına gelmez. Köşe tümörleri MR ve/veya BT taramalarıyla ortaya konulabilir.

Köşe Tümörü Tehlikeli mi?

Köşe tümörleri genellikle iyi huylu olmakla birlikte beyinde bulunduğu bölge itibariyle hastaların yaşamlarını tehdit edebilir. Vestibüler schwannomalar zaman içinde büyüyerek işitme ve denge sinirine baskı yapabilir. Yüzde uyuşmaya, duyma ve denge problemlerine yol açabilir. İleri aşamada yüz felcine ve hatta beyin sapını tahrip ederek hayati tehlikeye neden olabilir.

Köşe Tümörü Belirtileri

Köşe tümörleri, tümörün büyümesi ile ilk belirtilerini vermeye başlar. Başlangıçta telefonda sesleri zor duyma, kaçırma gibi önemsemeyen belirtiler verebilir. Sonrasında ise belirtilerde artış izlenebilir. Köşe tümörleri en sık şu belirtileri verir:

  • İşitme kaybı, kulakta çınlama
  • Baş dönmesi, baş ağrısı
  • Yüz felci, yüzde ağrı, uyuşma
  • Çift görme

Köşe Tümörü Tedavisi

Köşe tümörlerinin tedavisinde farklı yaklaşımlar mevcuttur. Tümörün özelliğine ve hastanın durumuna göre tümör takip edilebilir, cerrahi uygulanabilir veya radyocerrahi düşünülebilir.

Hastamız ileri yaştaysa, kronik hastalıkları varsa, tümör de yaşam kalitesini düşürmüyorsa ilk aşamada takip düşünülebilir. Ayrıca genç hastalarda da tümör beyindeki herhangi bir noktaya bası yapmıyor, semptoma yol açmıyorsa takip önerilebilir. Ancak tümör çeşitli semptomlara yol açmışsa (işitme kaybı, yüz felci gibi) vücuttan çıkarılması gerekir. Zira bu semptomların zamanla şiddetlenme riski de vardır. Ameliyat hem mikroskobik hem endoskopik olarak çıkarılabilir. Cerrahi esnasında yüz sinirine zarar vermemek için mutlaka nöromonitorizasyon kullanılır. Köşe tümörlerini vücuttan tamamen çıkarmanın tek yolu cerrahidir. Tümörün 2 cm’den küçük olduğu olgularda ise Gamma Knife radyocerrahisine başvurulabilir. Kimi olgularda ise tümör ilgili sinire fazlasıyla yapışmış olabilir. Bu durumda cerrahiyle tümörü mümkün olduğunca çıkarıp kalan kısma radyocerrahi uygulanabilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *