Kafa Kemiği Kırığı Nedir?
Beyni çevreleyen kafatası kemiklerinin birinde ya da birden fazlasında oluşan kırıklardır. Kafa kemiği kırığı genellikle alınan ciddi darbeler sonucunda oluşur. Başlıca oluşma sebepleri düşme, darp, trafik kazaları ve spor yaralanmalarıdır.
Kafatası kemiğinin kırılma şekline göre farklı tiplerde kafatası kırıkları oluşabilir. Bazı kırıklar ciddi yaralanmalara ve müdahalelere sebep olurken bazı kırıklar ise basit tıbbi müdahalelere sebep olur. Kafatası kemiklerinin düzlemsel kırıkları ya da çatlakları, beyin zarları etrafında ya da beynin içinde kanamaya neden olmadıklarında ciddi değillerdir. Ancak kemik parçalarının beyin içine girdiği yani çökme kırığı olarak adlandırdığımız durumlarda ciddidirler.
Kafa Kemiği Kırığı Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler kafatası kemiğinin nedenine ve kırığın tipine bağlı olarak değişir. Bu belirtiler hafiften belirtilerden ciddi bulgulara kadar değişebilmektedir. Oluşması muhtemel belirtiler şunlardır:
- Travmanın olduğu yerde kanama, ağrı ve şişlik olabilir. Şişlikler bazen travmadan birkaç gün sonra da gerçekleşebilir.
- Baş ağrısı
- Bilinç bulanıklığı, baş dönmesi, bilinç kaybı, yorgunluk
- Burunda ya da kulakta kanama
- Kusma
- Duyularda kayıp (koku, işitme, görme)
- Yüzdeki hissizlik
Kafa Kemiği Kırığı Tanısı Nasıl Konur?
Kırığın oluşma şekliyle ilgili hastadan tıbbi öykü alınır. Muayene sonrasında kafatası kırığından şüphenilmesi durumunda tanı koymak için birtakım radyolojik görüntülemelere başvurulur. Bu yöntemler içinde en duyarlı yöntem beyin tomografisidir. Bazen de röntgen çekilebilir.
Kafatası Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Tedaviler kırığın şekline ve yerleşim yerine göre değişir. Çatlak şeklindeki, kemiğin yer değiştirmediği ya da beyinde çökmeye neden olmadığı durumlarda tedaviye gerek yoktur. Ancak hastalar beyin kanamasına yol açma ihtimaline karşılık takipte bırakılırlar. Ve birkaç saatte de taburcu edilirler. Eve çıkarılan hastanın ilk 24 saatinde yanında birinin bulunması önerilir. Çökme kırığı olan ve beyin kanaması oluşması halinde hastanede tedaviye alınırlar. Bu hastaların cerrahi müdahaleye ihtiyacı olabilir. Özellikle yaşlı hastaların hastanede takip edilmesi önerilir.
Travmanın şekline ve taşıdığı ciddiyete göre uygulanabilecek tedavi yöntemleri şunlardır:
- Cerrahi girişim
- Tetanoz aşısı
- Enfeksiyonu önlemek için antibiyotik
- Olası nöbetleri önlemek için nöbet önleyici ilaçlar (antiepilektik ilaçlar)
Ne zaman hekime başvurmalıyız?
Kafatası kırığı tanısı konulduktan sonra taburcu edilen hastada aşağıdaki durumlar gözleniyorsa acilen hekime başvurması gerekir.
- Fışkırırcasına kusma
- Nöbet geçirme
- Giderek artan baş ağrısı
- Yürüme, konuşma veya görme güçlüğü
- Bilinç kaybı
- Vücutta hissizlik
Kafatası kırıkları oluşmaması için nelere dikkat etmeliyiz?
- Motosiklet, bisiklet kullanırken; boks, judo yaparken kask takmalıyız.
- Araba kullanırken veya yolcu iken mutlaka emniyet kemeri takmalıyız.