• 0

Epilepsi Ameliyatı

Epilepsi ya da sara hastalığı sık görülen bir durumdur. Ülkemizde neredeyse her 100 kişiden 1’inde görülür. Epilepsinin temel tedavisi ilaçlar olmakla birlikte bazı hastalarda epilepsi ilaca dirençli olabilir. İlaçlar uzun vadede fayda sağlayamayabilir. Uygun hastalarda epilepsi ameliyatı düşünülebilir.

Epilepsi, beyindeki bazı hücrelerin anormal elektriksel aktivitesi sonucu oluşan, nöbetlere, bilinç kaybına ve istemsiz hareketlere yol açan nörolojik bir hastalıktır. Nöbetlerin ölçüsü hastadan hastaya değişebilir. Bilinç bozukluğu ataklarında hastada donuk yüz ifadesi, el ayak parmaklarında tekrarlayan hareketler, huzursuzluk, gülme, ağlama gibi tablolar olur. Şiddetli nöbetlerde ise bilinç kapanır, hasta bedeninin kontrolünü kaybeder, vücut kasılır.

Epilepsinin temel tedavisi ilaçlardır. Hasta nöroloji uzmanı tarafından reçete edilen ilaçları kullandığında nöbetleri azalır, hafifler hatta bazen de nöbetler tamamen yok olur. İlaç tedavisi hastaların yaklaşık yüzde 75’inde yarar sağlar. Ancak kalan yüzde 25’lik hasta grubunda ilaçlar uzun vadede fayda sağlayamayabilir. Başlangıçta epilepsi ilaçları ile nöbetler kontrol edilse dahi zaman içinde ilaçlar etkisini kaybedebilir, hastanın nöbetleri artabilir, şiddetlenebilir. Bu durumda epilepsi ameliyatı düşünülebilir. Epilepsi nöbetlerini önlemek önemlidir. Zira bu nöbetler hastanın yaşamını ciddi anlamda olumsuz etkiler. Çocuk hastalarda da epilepsi beynin gelişimini sekteye uğratabilir. Bu nedenle epilepsi hastalarında cerrahi önemli bir tedavi seçeneği olarak beyin cerrahları tarafında gerçekleştirilmektedir. Cerrahi kararı, beyin cerrahı, nörolog ve psikiyatr ortak kararı ile alınır.

Epilepsi Tanısında Video EEG

Epilepsi hastalarında cerrahi öncesi nöbetlerin kaynağını öğrenmek gerekir. Beynin hangi bölgesinde sinyal bozukluğu olup olmadığını tespit etmek için hastaya Video EEG yapılır. Hastanın 48 saat boyunca EEG’si çekilir, bu çekim kayıt altına alınır. Tarama esnasında hastanın nöbet geçirmesi sağlanır. Böylece nöbetin beynin hangi bölgesinden kaynaklandığı ve hastalığın karakteri hakkında fikir sahibi olunur.

Epilepsi Ameliyatı

Epilepsi ameliyatı farklı yaklaşımları içerebilir. En sık uygulanan ameliyat Video EEG ile tespit edilen epileptik bölgenin cerrahi ile çıkarılmasıdır. Bu ameliyata rezektif epilepsi cerrahisi denir. Buradaki önemli kriter beyindeki fonksiyonel merkezlere herhangi bir zarar verilmemesidir. Bu mümkünse cerrahi uygulanır. Nöbetlerin kaynağı fonksiyonel noktalarla bağlantı halindeyse bu durumda bu bağlantı yollarını bozan teknikler kullanılabilir. Bir grup hastada da epilepsi pili uygulamaları düşünülebilir.

Ameliyata uygun olan ve doğru planlama yapılan hastalarda bahsettiğimiz cerrahi yaklaşımlar ile hastaların büyük bir kısmında nöbetler tamamen ortadan kalkarken bazı hastalarda da nöbetlerin sıklığı, şiddeti ciddi anlamda azalır.

Bazen beyindeki farklı bir hastalık da nöbetlere yol açabilir. Bu durumda nöbete yol açan hastalık tedavi edildiğinde nöbetler ortadan kalkar. Bu nedenle nöbet geçiren hastalarda mutlaka bir beyin MR taraması istenir. Böylece herhangi bir tümör ya da damarsal hastalığın nöbetlere yol açıp açmadığı ortaya çıkarılır. Hastanın nöbetlerinin epilepsi kaynaklı olup olmadığı aydınlatılır.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *