Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?
Boyun ağrısı şikayeti toplumumuzda oldukça yaygındır. Neredeyse her 3 kişiden biri zaman zaman ya da yaşamlarının bir döneminde boyun ağrısından muzdarip olur. Kronikleşmiş boyun ağrısı dendiğinde ilk akla gelen hastalık boyun fıtığı olsa da boyun ağrısının daha hafif ya da daha ciddi nedenleri de olabilir.
Boyun Ağrısı Neden Bu Kadar Yaygın?
Çalışma şartlarının sıklıkla boyun ağrısına neden olduğu bilinmektedir. Örneğin üretimde sürekli boynunu eğerek çalışmak durumunda kalan bir işçi, ayakta durup boynunu cerrahi bölgeye doğru eğerek çalışan bir cerrah, tüm gün masa başında oturup boynunu bilgisayara ya da telefona sabitleyen bir ofis çalışanı… Örnekler çoğaltılabilir. İnsanların sahip olduğu mesleklerin neredeyse hiçbiri boyun sağlığına dost değildir. Bir de buna sosyal yaşamda da sürekli boynu eğri tutarak telefon bakma eklenince haliyle son yıllarda boyun ağrıları gittikçe daha da sık görülmeye başladı. Nasıl görülmesin… Uykuda geçirilen 7-8 saat hariç günün geri kalanında boyun sürekli baskı altında kalıyor. Kimi zaman yanlış yastık seçimi nedeniyle uykuda dahi boyun sağlığı zarar görebiliyor. Neyse ki bu ağrılar herkeste kronikleşmiyor. Ağrı zaman içinde yaşam tarzı değişiklikleriyle geçiyor ya da küçük müdahalelerle ağrı ortadan kaldırılabiliyor.
Nedenleri
- Boyun fıtıkları
- Travmalar, boyuna alınan darbeler
- Uzun süre kullanıma bağlı ağrılar (Masa başında uzun süre çalışma, keman çalma gibi)
- Stres
- Boyun kemikleriyle ilgili problemler
- Boyundaki kaslarda, bağlarda sorunlar
- Kireçlenme
- Omurilik tümörü (şiddetlidir, ağrı kesicilere yanıt vermez, uyuşukluk gibi farklı semptomlar da eşlik eder)
- Boyunda omurilik kanalı daralması
- Metastatik omurga tümörleri (daha çok belde olur, boyun ve sırtta nadirdir)
- Romatizmal hastalıklar
- Enfeksiyonlar
- Fibromiyalji
- Boyun tutulması
Boyun Ağrısı Tedavisi
Boyun ağrısı tedavisi ağrının nedenine bağlı olarak planlanır. Hatalı, aşırı kullanıma bağlı boyun ağrıları istirahat, egzersiz ve kas gevşeticilerle kısa sürede iyileştirilebilir. Kireçlenmelerde fizik tedaviye başvurulabilir.
Boyun fıtıklarında da fıtığın durumuna bağlı olarak egzersiz, fizik tedavi, girişimsel yaklaşımlar ya da cerrahi müdahale planlanabilir. Seçilmiş boyun fıtığı, dar kanal, sinir sıkışması, kireçlenme olgularında hastanın ağrısını dindirmek için epidural steroid enjeksiyon düşünülebilir. Bu işlem ilgili omura görüntüleme eşliğinde çok ince bir iğne ile girerek buradaki ağrı kaynağının steroid (kortizon) ve lokal anestezik madde ile dindirilmesini içerir. Aslında bu uygulama hastanın var olan sorununu gidermez. Ancak hastanın ağrısını dindirmek için uygulanabilir. Hasta bu işlemden ciddi faydalar görebilir. Boyundaki fıtıklaşmış disk omuriliğe baskı yapıyorsa cerrahi tedavi önerilir. Boyun fıtığı ameliyatı omuriliğe baskı yapan fıtıklaşmış diskin vücuttan dışarı çıkarılmasını içerir. Omurganın mukavetimini korumak için çıkarılan disk yerine hareketli veya hareketsiz metal bir parça da yerleştirilebilir.
Hasta bir travmaya maruz kalmış ve boyun omurların bir kırık, çökme vs. oluşmuşsa burada da kifoplasti ve vertebroplasti gibi girişimsel uygulamalar ön plana çıkar.