• 0

Beyin Tümörlerinde Cerrahi Dışı Tedaviler

Beyin tümörü tedavisinde altın standart yaklaşım cerrahidir. Beyindeki dokulara zarar vermeden tümörü tamamen çıkarmak ideal senaryodur. Ancak her tümör her zaman cerrahiye uygun olmayabilir veya tümör tamamen çıkarılamayabilir. Neyse ki beyin tümörü tedavisinde tek seçenek cerrahi değildir. Beyin tümörlerinde cerrahi dışı tedaviler Kemoterapi, radyoterapi ve radyocerrahidir. Bu uygulamalar bugün beyin tümörü tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu tedaviler çoğu zaman cerrahiye ek olarak kullanılmakla birlikte bazı spesifik veya ameliyata uygun olmayan tümörlerde tek başına bir tedavi yöntemi olarak da kullanılabilmektedir. Bu tedaviler esnasında radyasyon onkolojisi, tıbbi onkoloji, çocuk onkoloji uzmanlarıyla koordineli olarak çalışılmaktadır.

Beyin Tümörü Tedavisinde Radyoterapi

Radyoterapi, vücutta herhangi bir kesiye gerek duyulmadan uygulanır. Yüksek dozda X ışının tümöre odaklanıp tedavi etmesini içerir. Farklı tip birçok radyoterapi cihazı mevcuttur. Vücudun birçok bölgesindeki tümörlere uygulanabilir. Beyin cerrahisinde de sık kullanılır. Genellikle kötü huylu beyin tümörü ameliyatlarından sonra ya içeride kalan tümörü yok etmek ya da tümörün tamamen çıkarıldığı bölgede nüks olmaması amacıyla uygulanır. Bazı olgularda cerrahi öncesi de radyoterapi yapılabilir. Tümörü radyoterapi ile küçültüp sonrasında cerrahi uygulamak amaçlanabilir. Öte yandan cerrahisi mümkün olmayan tümörlerde de tek başına radyoterapiye başvurulabilir. Radyoterapi cihazları günümüzde oldukça hızlı gelişmektedir. Tümörün çevresindeki dokulara zarar vermeden sadece tümöre yüksek dozda radyasyon gönderilebilmektedir. Bu haliyle genel olarak güvenlidir ve tedaviye önemli katkılar sağlamaktadır. Çocuklara da uygulanabilir. Ancak radyoterapinin çocuğun gelişen beynine zarar verme riski nedeniyle hasta seçimini dikkatli yapmak gerekir.

Beyin Tümörü Tedavisinde Radyocerrahi

Radyocerrahi, aynı radyoterapi gibi vücut dışından yapılır. Ancak farkı daha yüksek dozda bir radyasyonun keskin bir şekilde ilgili lezyona tek bir seansta ulaştırılmasıdır. Beyin tümörlerinde radyocerrahi Gamma Knife adı verilen cihaz ile uygulanmaktadır. 3 cm’e kadarki bazı tümörlerde oldukça iyi sonuçlar verir. Beynin iyi huylu tümörleri olan vestibular schwannomlar ve menenjiomlar da sık kullanılır. Metastatik beyin tümörlerinde de Gamma Knife’a başvurulabilir. Gamma Knife tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız

Beyin Tümörü Tedavisinde Kemoterapi

Beyin tümörü tedavisinde kemoterapi destekleyici roldedir. Cerrahi tedavinin tek başına yeterli olmadığı olgularda ameliyat sonrası kemoterapiye başvurulabilir. Örneğin GBM gibi tedavisi güç olan kötü huylu tümörlerde genellikle kemoterapiye ihtiyaç duyulur. Kemoterapi belli aralıklarla hastaya damar yolundan uygulanır. Tıbbi onkolojisi ve çocuk onkolojisi uzmanları tarafından tedavi planlanır ve gerçekleştirilir. Küçük çocuk hastalarda da özellikle radyoterapinin neden olabileceği olumsuz etkilerden çekinilerek kemoterapiye başvurulabilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *