Beyin Metastazları Tedavisinde Gamma Knife
Gamma Knife beyin cerrahisinde kullanılan sıklıkla da bazı beyin tümörlerinin tedavisinde tercih edilen invaziv olmayan gelişmiş bir sağlık teknolojisidir. Kafatasında bir kesi açmadan dışarıdan gönderilen gamma ışınları ile beyin tümörlerini hedef alır, tümörün büyümesini engellemeye ve onu yok etmeye çalışır. Ancak Gamma Knife’ı tüm beyin tümörlerinde kullanmak mümkün değildir. Özellikle bazı özellikli beyin tümörlerinin tedavisinde Gamma Knife tercih edilebilir. Bunlardan biri de beyin metastazlarıdır. Beyin metastazı, vücudun farklı bir bölgesinde ortaya çıkan tümörün beyne sıçramasıyla ortaya çıkan tümörlerdir. Erkeklerde en sık akciğer kanseri kadınlarda ise en sık meme kanseri beyne metastaz yapar. Akciğer kanseri tedavisi gören hastaların neredeyse dörtte birinde beyin metastazı görülür.
Beyin Metastazları Tedavisinde Gamma Knife’ın Avantajları
- Metastaz yapmış tümörlerin tedavisi karmaşıktır. Hasta primer kanserine yönelik bir tedavi alırken bir yandan da hastanın metastazı için tedavi görmesi gerekir. Örneğin akciğer kanseri tanısı almış ve kemoterapi gibi tedaviler gören bir hastanın beyninde metastaz tespit edildiğinde buna yönelik de bir tedavi alması gerekebilir. Burada tümörü cerrahi olarak çıkarmak yerine hastanın devam eden kemoterapi gibi tedavilerinin aksamaması için gamma knife ile bu metastazı tedavi etmek düşünülebilir. Zira cerrahi öncesi ve sonrası süreçte hastanın belirli bir hazırlık ve iyileşme süreci olacağı için primer tümöre yönelik yapılan mevcut tedaviler sekteye uğrayabilir. Bu da genellikle istenmeyen bir durumdur. Tüm Gamma Knife tedavisi 1 ila 5 seansta tamamlanır.
- Beyinde birden fazla metastaz bulunabilir. Bu durumda Gamma Knife ideal bir tedavi yaklaşımı olacaktır.
- Beyin metastazları kötü huylu tümörlerdir. Sağlıklı beyin dokularıyla iç içe geçebilirler. Derin yerleşimli, fonksiyonel yapılarla yakın ya da zor bir konumda yer alıyor olabilirler. Bu gibi durumlarda Gamma Knife daha güvenli bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilebilir.
- Uygun olgularda beyin metastazları neredeyse yüzde 90 oranında kontrol altına alınabilir.
Hangi Beyin Metastazlarına Gamma Knife Uygulanamaz?
Belirttiğimiz gibi her beyin metastazına Gamma Knife uygulanamaz. Peki, kısıtlamalar nelerdir?
- Metastazın boyutu 3,5 cm çapı geçmemelidir.
- Beynin bazı konumları ışın tedavisi için uygun değildir. Örneğin, hastada göz sinirine yakın bir metastaz varsa, tümör ile göz siniri arasında belirgin bir boşluk olması gerekir.
- Tümör, hastanın hayati fonksiyonlarını ve/veya fonksiyonel becerilerini bozacak derecede büyükse ve beyinde sıkışıklığa neden oluyorsa cerrahi tercih edilebilir. Zira Gamma Knife sonrası tümörün küçülmesi için 1-2 ay kadar beklemek gerekir.
Sonuç
Tüm beyin tümörlerinde olduğu gibi tümörü tamamen ya da mümkün olduğunca fazla bir şekilde, hastaya herhangi bir zarar vermeden çıkarabiliyorsak cerrahi bizim için ilk seçenektir. Bu tedavi hastaya da çok büyük fayda sağlayacaktır. Ancak cerrahinin mümkün olmadığı olgularda Gamma Knife bizim için gerçekten önemli bir güçtür. Hastanın sağ kalımına da ciddi yarar sağlar.
Nihayetinde beyin metastazlarına nasıl bir tedavi uygulanacağı hastadan hastaya değişir. Biz İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğinde Gamma Knife teknolojisine sahibiz ve gerektiğinde bu teknolojiyi hastalarımız için uygulayabiliyoruz.