• 0

Beyin Kistleri

Kafatası içinde oluşan tüm lezyonlar kanser değildir. Bu lezyonlardan bazılarına kist adı verilir, bunlar genellikle iyi huylu yapılardır. Kistin özelliklerine, boyutuna ve hastada oluşturduğu şikayetlere göre kistin cerrahi olarak çıkarılıp çıkarılmaması düşünülür. En sık görülen beyin kistleri hakkında bazı bilgiler…

Araknoid Kist

Tüm kafa içi lezyonların yüzde 1’ini oluşturur. Araknoid, kafatasından beyne ulaşıncaya dek yer alan bir zardır. Bu zarda oluşan içi sıvı dolu keseciklere araknoid kist denir. Gerekli olgularda kist cerrahi olarak çıkarılabilir. Öte yandan birçok olguda hastayı yalnızca takip etmek düşünülebilir.

Kolloid Kist

3. vetrikülün üst kısmında olur. Bazı hastalarda herhangi bir belirti vermeyeceği gibi bazı hastalarda açıklanamayan baş ağrılarına ve oldukça riskli olabilecek akut hidrosefaliye yol açabilir. Daha çok 20 ila 40 yaş arası hastalarda görülür. Tanıda MR’ın yanı sıra tomografiye de başvurmak gerekir. Tanının deneyimli beyin cerrahları tarafından konulması önemlidir. Zira ependimom ve kraniofaringiom gibi beyin tümörleri ile karışabilir.  Tanıdan emin olunması son derece mühimdir. Çünkü kolloid kistin hastaya herhangi bir sorun yaratmadığı olgularda cerrahi düşünülmez, takip önerilir. Hastaların büyük bir bölümünde de kisti çıkarmak gerekemez. Yapılan bazı çalışmalarda kolloid kisti olan hastaların yaklaşık yüzde 10’unda semptomların ortaya çıktığı ve cerrahiye gerek duyulduğu belirtilmiştir.

Epidermoid Kist

Kafatası içinde oluşan tüm lezyonların yüzde 0,5 ila 1,8’ini oluşturur. Genellikle yavaş büyüme eğilimindedirler. 30 ila 50 yaş arası daha sık tanı konur. Tanıda CT ve MR taramalarına başvurulabilir. Hastada semptomların ortaya çıkmasına neden olursa cerrahi olarak çıkarılması düşünülür.

Dermoid Kist

Nadir görülür. Doğumsal olabilir, çocuklarda görülür. Nedeni, genellikle doğumdan önce gelişimini tamamlayan beyin ve omuriliğin içinde bazı deri hücrelerinin hapsolmasıdır. Posterior fossada yani kafanın arka kısmında oluşan dermoid kistler menenjite yol açabilir. Gerekiyorsa cerrahi olarak çıkarılması düşünülür.

Pineal Kist

Beynin ortasındaki pineal bezde oluşur. Genellikle tesadüfen tespit edilir. Hastaların büyük bir bölümünde semptom olmaz. Ancak kist büyüdüğünde bazen görüşü etkileyebilirler, beyin omurilik sıvısı dolaşımını bozarak kafa içi basınca neden olabilir. Bu durumda cerrahi tedavi değerlendirilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *