• 0

Bel Ağrısı Nasıl Geçer

Bel ağrısı toplumun ortak sorunlarından biridir. Bel ağrısı farklı boyutlarda olabilir. Ayrıca ortaya çıkış nedeni de kişiden kişiye değişir. Ağrı, ters bir hareketten kaynaklanıp, kısa süre içinde geçebileceği gibi omurgadaki bir sorun nedeniyle kalıcı bir ağrı da söz konusu olabilir.  Bel ağrısı, uzun süre bilgisayar başında oturma, aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı, yanlış duruş pozisyonları, sürekli aynı pozisyonda çalışmak gibi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir.

Her Bel Ağrısı Bel Fıtığına İşaret Eder mi?

Hayır, etmez. Bel ağrısı kısa süreli geçici nedenlerden (bele ani yüklenme, ağır kaldırma, aşırı spor, kötü duruş) kaynaklanabileceği gibi farklı bir omurga hastalığı (bel kayması, kireçlenme, kanal daralması) nedeniyle de ortaya çıkabilir. Sigara kullanımı, stres ve travmalar da farklı nedenlerle omurgada ağrıya yol açabilir. Bel ağrısına ek olarak hasta bacaklarında uyuşukluk hissediyorsa, kuvvet kaybı varsa burada bel fıtığından şüphelenmek gerekir. Zira burada omuriliğe bir bası söz konusu olabilir. Bu da hastanın ameliyat olması gerektiği anlamına gelir. Bel fıtığı olgularının yaklaşık yüzde 5’inde cerrahiye ihtiyaç duyulur. Peki, bel ağrısı nasıl geçer ve bel fıtığından korunmak için neler yapılabilir?

Duruş pozisyonunuzu düzeltin

Otururken, ayaktayken, yatarken sağlıklı bir pozisyonda bulunmayı tercih edin. Örneğin, çok alçak bir tabureye ya da ayaklarınızın yere değmediği bir sandalyeye uzun süre oturmayın. Otururken bel boşluğunuzu doldurun. Kendinizi yatağa bir anda atmayın, kalkarken de önce yan dönüp, bacaklarınızı yere uzatıp kalkın.

Yükselirken ve eğilirken dikkatli olun

Yere eğilirken belden değil, diz ve kalçaları bükerek eğilin. Örneğin damacanadan su doldururken, yerden bir cisim alırken dizleri kurarak eğilin, cismi gövdeye yaklaştırın ve bu şekilde doğrulun. Yukarıya uzanırken de parmak ucunuzda mümkün olduğunca esnemeye çalışıp o cismi olmaya çalışmak yerine ayaklarınızın altına bir merdiven veya tabure koyun. Yukarıdaki nesneyi öyle alın. Bu önlemleri almak basit gibi görünse de oldukça önemli. Yanlış hareketler kasları zedeleyebilir. Aşağıdaki, yukarıdaki nesneleri bu şekilde almak alışkanlık haline gelebilir. Nihayetinde omurlarda aşınma olabilir, fıtık gelişebilir.

Vücudunuzun tek tarafına yüklenmeyin

Yük taşırken ağırlıkları iki elinize eşit oranda bölün ve bu eşyaları gövdenize yakın taşıyın. Ayrıca ayakta dururken veya otururken de vücudunuzu sağa ya da sola devirerek omurganıza yük bindirmeyin. Dik durmaya her zaman özen gösterin.

İdeal kilonuzda olun

Fazla kilo omurgaya ekstra yüktür. Bu kesin bir bilgidir. Fazla kilo bel fıtığına, bel kaymasına, bel ağrılarına zemin hazırlar. Bel ağrısı, hareket güçlüğü şikayetlerini olan hastaların her şeyden önce normal kilosuna dönmesi önerilir. Bu sayede hastaların büyük bir bölümü ameliyat olmadan ya da başka bir prosedüre ihtiyaç duymadan ağrılarından büyük oranda kurtulabilirler.

Düzenli egzersiz yapın

Kişinin yaşına göre yapacağı düzenli ve hafif egzersizler bel ağrılarını dindirebilir, fıtığın da önüne geçebilir. Tempolu yürüyüş, yüzme, pilates faydalı olacaktır. Spor yapmak karın ve sırt kaslarını güçlendirerek fıtık riski azaltır.

Bel Fıtığı Ameliyatı

Peki, ağrıların nedeni bel fıtığıysa ve ameliyat da kaçınılmazsa ne yapmak gerekiyor? Her ameliyatın kendine özgü riskleri olsa da beyin cerrahisinde yaptığımız ameliyatları düşündüğümüzde bel fıtığı ameliyatları oldukça güvenli, nadiren komplikasyonların görüldüğü, hastanın kısa sürede taburcu olabildiği prosedürlerdir. Günümüzde endoskopik cerrahiyle vücutta yaklaşık 1 cm’lik küçük bir kesi açıp ilgili diske görüntüleme eşliğinde ulaşıp, fıtıklaşmış diskin temizlenmesi, omurilik ve sinir dokularının rahatlatılması mümkündür. Hasta ameliyatın yapıldığı gün ayağa kaldırıp yürütülür. 1-2 hafta içinde de normal yaşamına geri dönebilir. Olgudan olguya ameliyatın türü değişebilir. Bazı hastalarda fıtıklaşmış diskin tamamen çıkarılması, ardından omurga mukavemetinin yeniden sağlanması için çıkarılan diskin yerine metal bir disk yerleştirilmesi gerekebilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *